Oplevelsen af et bikefit

Mads Frank Bikefit

Del 2 – Hvad får man konkret ud af et bikefit?


Det følgende er del 2 af blogindlægget ”Oplevelsen af et bikefit”. Har du ikke læst del 1 endnu, kan du læse det her: Oplevelsen af et bikefit – del 1

Da jeg kom ind ad døren, blev min cykel sat op på en hometrainer midt i rummet og Mads bød mig på en kop lækker kaffe, hvorefter han spurgte ind til min træningsmængde- og historik, eventuelle skader m.m. Her fik jeg fortalt om mine problemer med følelsesløshed i fingrene, og om en gammel knæskade i venstre knæ. Da jeg få minutter senere blev undersøgt på en massage briks, kom det også lettere kækt fra Mads, at han godt kunne forstå jeg havde haft problemer med mit venstre knæ, når jeg ikke var mere smidig i hoften.

Efter en grundig undersøgelse af fødder, knæ, hofte, samt for- og baglår muskulatur, fik jeg sat en masse mindre ”dioder” på alle led/bevægelige punkter, og jeg blev sat op på cyklen. Mads kiggede nøje på mig mens jeg kørte rundt, både direkte på mig, mens han gik rundt og så fra flere vinkler, men også på hans computer, hvor de førnævnte ”dioder” kom i spil. Her fortalte han hvordan han ved hjælp af 6 højhastighedskameraer, som var placeret rundt i hele rummet, kunne dobbeltsikre sig det han så med sine egne øjne, og på denne måde kvalitetssikre hans justeringer ved indstilling af cykel.

Dernæst justerede han på min sadelhøjde, og jeg cyklede lidt igen. Så skulle jeg have skoene af, så han kunne justere klamperne. Bare 3 millimeter blev de flyttet nedad, men det gjorde en kæmpe forskel! Pludselig blev min ankel mere mobil, hvilket resulterede i at jeg aktiverede mine baglår og lægge en del mere, og samtidig kunne træde igennem med hele benet. Herefter tog Mads hånd om mit problem med følelsesløshed i fingrene. Han konstaterede at cyklen var lidt for lang til mig, og at jeg burde overveje en kortere frempind, så jeg kunne hvile mere i grebene på styret. Han fik sat en 90mm frempind på (den gamle var 100mm), og selvom det kun er 10mm, var forskellen igen ekstrem – nu sad mine hænder helt naturligt i grebene. Mads mente samtidig at jeg burde overveje et smallere styr, da jeg ”forvred” mine håndled en del, når jeg kørte i bukningen af styret, og pressede mine albuer ind for at være mere aerodynamisk. Dette kunne jeg selv se så rigtig, rigtig skidt ud, når han påpegede det, og var straks med på ideen, men Mads fik mig overtalt til at nøjes med den kortere frempind som en start, også skifte til et smallere styr til catch-up tjekket 4 uger efter.

Til sidst viste Mads mig både nogle smidighedsøvelser som skulle løsne op for min venstre hofte, og nogle få styrke/balance øvelser, som skulle sikre mere stabilitet i knæet.

Jeg fik herefter kørt en del timer inden catch-up fittet, og den kortere frempind fjernede mine problemer med følelsesløshed i fingrene fuldstændig. Udover at skulle vænne sig til de nye styreegenskaber, den nye frempind havde skabt, var det virkelig en frihed at cykle igen, uden bøvl med fingrene, og med langt mere bevægelighed i anklerne.

Til catch-up fittet tog Mads straks hånd om skiftet til et smallere styr. Han mente stadig at jeg ville have gavn af, hvis grebene kom lidt tættere på, og derfor valgte vi i samråd at skifte til et med kortere reach (”længden” på styret”) end det gamle, på 38 cm (4 cm smallere). Mens jeg drak kaffe, skiftede Mads styret og efter en kort tur på hometraineren, hvor fokus var på indstilling af bremsegrebene, satte han også nyt styrbåndstape på. Herefter revurderede han min hoftemobilitet, hvor han også kiggede på de øvelser, han gav mig med hjem sidst. Så op på cyklen igen, hvor han til stor fornøjelse mente at jeg efterhånden sad meget pænt. Men han rettede dog lige en halv mm. I sadelhøjden, og fik skubbet mit sæde nogle mm frem.

Afslutningsvis bad jeg om at få indstillet mine tribøjler, med henblik på både komfort men også at mindske mit frontareal (aerodynamik), således at jeg ville have en god forudsætning for en hurtig cykeltid, til mit første triathlon. Den klarede Mads temmelig godt, hvis jeg selv skal sige det, men det kan du bedømme selv ud fra billederne nedenunder.

Alt i alt har min oplevelse været særdeles positiv! Udover at blive behandlet seriøst og professionelt, har det samtidig været med plads til grin og god kaffe. Jeg har fået optimeret min position med henblik på komfort som førsteprioritet, og aerodynamik derefter. Jeg har fuldstændig fået fjernet mine problemer med følelsesløshed i fingrene, og fået min køreglæde tilbage.

Set i bakspejlet skulle jeg have overvejet et bikefit LÆNGE før jeg gjorde. Havde jeg fået bikefit inden jeg købte min nye cykel i foråret, kunne jeg højst sandsynligt have undgået at skulle købe ny frempind og smallere styr, og med det in mente fristes man jo til at sige at et bikefit betaler sig selv ?.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *