Din Bedste Ironman Nogensinde

Mads Frank Bikefit

Bliv klar til dit store mål i 2019

Skal du køre din første eller tiende ironman triathlon til sommer? Skal du ”blot” gennemføre eller lave ny PR? Uanset ambitionsniveauet er der nogle simple trin, som vi meget gerne vil dele med dig. Hvis du følger disse, øger du chancerne for, at du med succes kommer igennem dit store mål til sommer.

1) Optimer dit bevægelsesmønster og undgå skader

Helt simpelt kan det siges, at en skadesfri udøver træner mere kontinuerligt og hensigtsmæssigt end en skadet. Manglende forståelse for denne simple regel, ser vi ofte som værende den største begrænsning, når en udøver kommer til os for coaching. Alt for længe har personen negligeret ”…den der stikkende smerte på cyklen..”, ”…at løbeskoene er udtrådte og ikke giver optimal støtte…” og ”…at teknikken i bassinet ikke sidder lige i skabet, og derfor trigger den gamle skulderskade, som bryder op fra tid til anden…”.

Rigtig mange ser på træning som det at presse sig selv, at få pulsen op og mærke det ubehag, som ”rigtig” træning kan medføre. Desværre ser vi alt for ofte, at denne ”det skal gøre ondt for at have effekt”-kultur ikke udelukkende er fremherskende, når det kommer til intensitet og mængden af træningen, men også den generelle følelse af at være i ”trænings-mode”. Mærk efter. Ofte viser kroppen selv tegnene, på hvad der er galt, og hvad der kan optimeres. Er du i tvivl så opsøg en professionel, som kan hjælpe med at læse din krop, dit bevægelsesmønster og hjælpe dig med at undgå uhensigtsmæssig belastning.

2) Arbejd med din bevægelsesøkonomi

I forlængelse af råd 1 er det afgørende at være bevidst om hvor effektivt, du som udøver bruger din energi. Uanset om du er en delfin i vandet eller et power house på cyklen, vil du ikke være hurtigere, hvis ikke du bevæger dig hensigtsmæssigt. Utrolig meget energi kan gå tabt, hvis du træner uhensigtsmæssigt i bassinet, har en ineffektiv løbestil eller mister poweren på cyklen grundet forkert indstilling. Ved at sætte fokus på eksempelvis din løbe- og svømmeteknik i det tidlige stadie af dine forberedelser sikrer du dig de rigtige vaner, hvad angår hensigtsmæssig udnyttelse af din energi, så mest mulig går til fremdrift. På cyklen kan dette gøres igennem bevægelsesanalyse og optimering af eksempelvis kadence og position med hensyntagen til optimal kraftoverførsel, komfort og aerodynamik. Foruden de teknologiske muligheder for at optimere bevægelsesøkonomien viser den tilgængelige forskning, at netop kontinuerligt arbejde med teknikken i eksempelvis cykling, svømning og løb indeholder et væsentligt forbedringspotentiale af den overordnede performance uafhængigt af andre udholdenhedsspecifikke begrænsninger som maksimal iltoptagelse og anaerobe kapacitet. Altså er det ikke nok at vide hvad der er korrekt og hensigtsmæssig bevægelse. Det kræver træning at bevæge sig effektivt.

3) Opbyg en hensigtsmæssig træningsstruktur

Følger du råd 1 og 2, har du styr på, hvordan du bør bevæge dig og arbejder allerede på at forbedre, hvor meget du får ud af dine anstrengelser. Det sidste råd handler om at implementere det mest hensigtsmæssige træningsprogram i din hverdag og dit liv. Der er stor forskel på hvor meget træning, hvilken type og intensitet den enkelte triatlet kan klare. Udefrakommende stress-faktorer betyder utrolig meget for hvordan vi performer i sporten. At tage hensyn til hverdagen, hvad enten den rummer et studie, venner, familie, job eller andet, er ikke altid let. Det kræver planlægning, struktur og forståelse for hvordan din hverdag påvirker din træning. Med andre ord handler det for dig, om at finde en træningsstruktur, som passer ind i din hverdag og dit liv. På den måde skaber du de bedste rammer, for at få det mest optimale ud af din træning hver eneste gang og dit træningsprogram bliver mere effektivt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *