Kaffestop på Cykelturen

café veloriste kaffe der kværnes

Kaffestop, bagerstop, coffee ride…kært barn mange navne. En indgroet del af cykelsporten. Herunder finder du nogle af de bedste kaffestop på cykelturen, når der skal tankes ny energi og depoterne fyldes op. En fuldstændig subjektiv og meget lidt videnskabelig liste fra os hos Frank Institute of Sports. Alle stop rangeres på en skala fra 0 til 5 espressokopper, afhængigt af bagerstoppets performance i nedenstående kategorier (samt muligvis hvor kolde vi var gået ved vores besøg). Bloggen opdateres løbende, så klik ind, i takt med at vi tester flere kaffestop.


Kaffe – Afgørende parameter for et kaffestop er selvfølgelig kvaliteten af den kaffe der tilbydes. Her tænkes både i udvalg samt i selve smagsoplevelsen.

Bagværk – Et væsentligt punkt for enhver bager, café og/eller restaurant er kvaliteten af bagværket. Hvordan er håndværket, udvalget samt selvsagt smagen.

Faciliteter – Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi cykelryttere stiller krav til, hvor vi lige parkerer vores cykler. Faciliteter dækker over alt fra cykelparkering, siddepladser, udeservering (vi vil jo gerne kunne holde vores cykel-tan ved lige), toiletter samt indretningen.

Beliggenhed – Uanfægtet om man er prof eller weekend-kriger, betyder det noget, hvor et kaffestop på cykelturen ligger. Er det let at komme til og ligger det evt. naturskønt og langs en populær cykelrute, så vi kan kast cyklen i stativet efter det sidste interval?

Kvalitet – Her tænkes på helhedsoplevelsen. Er produkterne lækre, stemningen god og servicen fantastisk giver vi point på kvalitet.

Pris – Vi kommer ikke uden om det. Man får som oftest, hvad man betaler for. Også derfor er det kun fair, at honorere bagerstop som formår at give meget for pengene. Lave priser giver høje point.


Analog – Odense C

Samlet karakter: 3,83

Kaffe: 5 Bagværk: 5 Faciliteter: 2 Beliggenhed: 3 Kvalitet: 5 Pris: 3

Analog ligger, med sin placering midt på Albanigade i det pulserende centrum af Odense, ikke langs en oplagt cykelrute. At caféen alligevel er et cykelstop værd skyldes i høj grad den formidable kaffe og bagværk helt i top. Lækre råvarer og kvalitet gennemsyrer den hyggelige café, hvor både søde sager og komplette måltider kan indtages i hyggelige rammer til jazz, cykelquiz eller et af caféens andre arrangementer. Udeserveringen skaber gode muligheder for et cykelstop i sommerhalvåret, men parkering er, grundet placeringen som fortovscafé, svær. De færreste ryttere tør efterlade deres tro følgesvend på fortorvet opad facaden. Skulle man som cykelrytter alligevel vove sig ind til Odense C (måske på vej hjem), har Analog vores varmeste anbefalinger som et oplagt kaffestop, om ikke under så efter cykelturen.


Gl. Brydegaard – Brydegaard

Samlet karakter: 3,33

Kaffe: 3 Bagværk: 3 Faciliteter: 4 Beliggenhed: 4 Kvalitet: 4 Pris: 2

Gl. Brydegaard er ikke en bager, men beliggenheden ved smukke Helnæs, gør det til et yndet kaffestop på cykelturen og for andre naturelskere. Bagværk og kaffe er ganske fortrinlig, uden at slå barista-benene helt væk under os. Beliggenheden og den gennemgående kvalitet vejer dog op, med mulighed for både ude- og indeservering samt sikker cykelparkering ud mod stedets smukke have. Eneste minus ved beliggenheden er grusvejen, som smalle landevejsdæk kan blive udfordret af (endnu en grund til at komme på gravel, måske?). Prisen er qua stedets status som restaurant i den høje ende, hvilket giver en samlet karakter på over middel.


STATIONEN – Middelfart (LUKKET)

Samlet karakter: 4,33

Kaffe: 5 Bagværk: 5 Faciliteter: 5 Beliggenhed: 3 Kvalitet: 5 Pris: 3

STATIONEN kaffebar ligger centralt ved Middelfarts banegård. Den gamle bygning har fået en renovering og er blevet stilfuldt og hyggeligt indrettet med sans for detaljen, materialer, hygge og cykelhistoriens vingesus. Servicen er i top, hvor John og Berit kredser om kvaliteten og lækre råvarer med både kager og reellle frokostanretninger. Derudover bliver der selvsagt nørdet kaffe ud over det sædvanlige! Man er velkommen til at medbringe cyklen i caféens baglokale, hvilket giver ekstra point på facilitetskontoen. Beliggenheden på en banegård kan lyde som en udfordring for cykelryttere, men tilkørsel er let tilgangelig både fra Trekantsområdet samt ryttere fra hele Fyn. En kaffebar som alle cykelryttere bør svinge forbi!


Klitgårds Bageri – Faaborg

Samlet karakter: 3,00

Kaffe: 2 Bagværk: 3 Faciliteter: 2 Beliggenhed: 3 Kvalitet: 3 Pris: 5

Klitgårds Bageri, beliggende på Assensvej i Faarborg, ligger til at blive et oplagt stop til cykelryttere der ønsker et bagerstop efter eller inden de Sydfynske Alper skal indtages. Bageren har et bredt udvalg af kager og lækkerier, men formår ikke helt at slå til, når det kommer til deres sandwich og tilbud for et reelt måltid. Kaffen er på det jævne og siddepladserne ud mod den trafikerede Assensvej ikke det mest charmerende stop. Priserne er utrolig fair. Skal man tanke energi, inden bakkerne venter, er bageriets kager en perfekt motivationsbooster.


Gertz’s Gårdcafé – Nyborg

Samlet karakter: 3,33

Kaffe: 3 Bagværk: 4 Faciliteter: 4 Beliggenhed: 2 Kvalitet: 4 Pris: 3

Gertz’s Gårdcafé i Nyborg midtby formår at skabe en hyggelig atmosfære i bagerens baggård med fokus på godt bagværk og mulighed for cykelparkering. Bageren har et bredt udvalg af bagværk, og fra caféens hyggelige udendørs terrasse kan herlighederne indtages uden at genere det summende byliv på forsiden af bygningen ud mod gågaden. Beliggenheden i gågaden kan give udfordringer i forhold til færdselsloven og/eller slid på klamper og cykelsko. Med lidt stedsans kan gården dog tilgås fra Vestervoldgade. Parkering af cykler foran bygningen er ikke tilladt, hvorfor siddepladserne indendørs, hvor man kan holde øje med carbon-hesten ikke er en mulighed.


Lulu’s Cafe – Kerteminde

Samlet karakter: 4,17

Kaffe: 4 Bagværk: 5 Faciliteter: 4 Beliggenhed: 4 Kvalitet: 5 Pris: 3

Lulu’s Cafe i Kerteminde ligger ned til Kerteminde fjord og alligevel ikke langt fra det i sommerhalvåret pulserende turistliv i gågaden. Med udstilling af brugskunst, gode frokostanretninger, lækre kager og fortrinlig kaffe lever stedet perfekt op til et kaffestop på cykelturen. Caféen har både inde- og udeservering samt cykelparkering lige ved døren, så man ikke skal frygte, at svage sjæle bliver fristet af carbon-lynet. Beliggenheden ved en af Kertemindes befærdede veje kan blive en udfordring, hvis man ønsker at nyde en stille stund med en god kop espresso. Kvaliteten er der ikke en finger at sætte på, og prisen er også som forventet for et café-stop. En samlet karakter på langt over gennemsnittet gør Lulu’s Cafe til et oplagt pit-stop inden Måle bakke og segmentet til Fyns Hoved skal angribes.


Vesterports Bageri – Faaborg

Samlet karakter: 3,17

Kaffe: 2 Bagværk: 4 Faciliteter: 2 Beliggenhed: 3 Kvalitet: 4 Pris: 4

Vesterports Bageri i Faaborg ligger smukt i den gamle del af Faaborg midtby. Kaffen er ikke stedets stærke side hvorimod bagværket og kvaliteten af kagerne er uimodståelig! Priserne er yderst rimelige for et kaffestop på cykelturen. Beliggenheden er idyllisk iblandt de gamle bindingsværkshuse, men kræver dog et svinkeærinde over brostenene ved den gamle byport ligesom siddepladser kan blive en begrænsning. Et dejligt stop hvis turen går til det Sydfynske.