At vælge de rigtige dæk (del 1)

Hvordan man vælger dæk

At vælge de rigtige dæk kan være en stor udfordring. Clincher, tubular eller tubeless? Mulighederne er mange og for de fleste er det også et kompromis. Komfort, rullemodstand, vægt, aerodynamik, punkteringsbeskyttelse, holdbarhed, pris og feeling. Dit dækvalg vil givet vis være den enkeltstående mest betydningsfulde investering i din køreoplevelse.

Så hvad er mulighederne, og hvor skal man starte?

Tubular

…eller lukkede ringe er kun til løb. Hvor mange har ikke hørt denne påstand? Det traditionelle dæk er let (da der ikke skal bruges slange). Tubular punkterer (generelt) mindre og betragtes som den mest komfortable dæktype. Som med ethvert dæk er der både fordele og ulemper. Tubular limes til fælgen, hvilket betyder, at du bliver nødt til at medbringe en ekstra lukket ring i tilfælde af et flænset dæk. Dine hjul skal være specielt fremstillet til lukkede ringe, hvilket kan afskrække nogle. Monteringen af tubular er ofte en stor tidsrøver. Det kræver øvelse for begynderen, med flere lag lim der skal tørre, inden dækkene tages i brug. En anden ulempe er, at udvalget af tubular ofte er begrænset hos din lokale cykelforretning. Fornemmelsen af ​​at suse afsted på perfekt monterede lukkede ringe er dog svær at slå, i kampen om at du skal vælge de rigtige dæk.

Clincher

Dæktypen er blevet mere og mere populære gennem årene. Det er nemt at skifte slange, hvis man skulle punktere. I modsætning til lukkede ringe bruger clincher fælgkanten til at holde dækket fast på fælgen. En negativ effekt ved dæk og slange er en øget totalvægt (primært grundet slangens ekstravægt) sammenlignet med traditionelle lukkede ringe. Høj rullemodstand sammenlignet med tubular kan forbedres ved at erstatte standard-slangen med en latex-slange, hvilket gør forskellen væsentligt mindre. Andre ulæmper ved brugen af clincher-dæk er sandsynligheden for punkteringer, hvis/når slangen kommer i klemme imellem dæk og fælg. Komforten er dårligere sammenlignet med tubular og tubeless. Prisen står som en klar fordel for clincher-dækkene med et bredt udvalg hos næsten alle cykelforretninger.

Tubeless

Dæktypen er en forholdsvis ny mulighed på landevejen, selvom teknologien er meget udbredt blandt mountainbikere. Hjulene skal være tubeless-ready, og du skal bruge den korrekte mængde tubeless-væske (30ml anbefalet af Schwalbe). De fleste clincher-hjul er tubeless-ready i dag og til nogle medfølger endda en passende ventil. De slangeløse dæk monteres, som det ligger i navnet, uden slanger. Den perfekte kombination af tubular og clincher. Fordelene ved at køre med tubeless er lavere rullemodstand end med clincher og komfort som tubular (nogle vil være uenige i dette). Hvis tubeless-væsken ikke lukker hullet efter en punktering, kan tubeless-dæk bruges som clincher med en slange. En ulæmpe er, at tubeless-teknologien fortsat er dyrere end clincher samt at dækene generelt er lidt tungere end et tilsvarende dæk i clincher.

Læs mere om dækvalg i del 2.