Cykling, Kvinder og Cyklus

Læge C.B. Hansen går til tasterne, og fortæller om cykling, kvinder, cyklus og myterne, når det kommer til præstation og menstruation.

Cykling er en sport, som i mange år har været domineret af mænd. Det er den endnu. Men flere og flere kvinder kaster deres kærlighed på den tohjulede. For nogen handler det om frisk luft og dejlige naturoplevelser. For andre handler det om fart og om at komme først. Hvilken kategori du hører til, er i og for sig ligegyldigt. Motion er sundt. Det giver fornyet energi, det mindsker risikoen for livsstilsygdomme og er godt for kroppen. Hvis du har lyst til cykling, er du velkommen forbi til vores Fællescykling-arrangementer.

Som kvinde og ivrig cykelmotionist eller cykelrytter vil spørgsmålene måske melde sig: Hvad så den ene gang om måneden jeg har menstruation og egentligt har planlagt en omgang cykling? Kan jeg godt cykle? Hvad hvis jeg skal køre cykelløb? Præsterer jeg dårligere? Jeg har ondt i maven, er tung i kroppen og har ondt af mig selv…bør jeg ikke bare blive hjemme på sofaen?  

Menstruation a’hva?

Inden vi går videre, så er lige lidt generelt fakta omkring menstruation og cyklus. En menstruationscyklus varer gennemsnitligt 28 dage (mellem 25-30 dage). Selve menstruationen med blødning varer typisk mellem 3-7 dage. En menstruationscyklus består af menstruation, follikulærfasen, ægløsning og lutealfasen.

menstuation og cyklus.

Hvis du er kvinde, så kender du sikkert følelsen: Det er ved at være den tid på måneden. Kroppen er træt og tung. Det gør måske ondt i maven og ryggen. Benene føles som bly. Humøret kører op og ned. Du er træt. Og vupti så kommer din menstruation. Vi kommer ikke uden om det – det ER bare besværligt at kombinere cykling og menstruation. Der må ikke være for langt til et toilet, både fordi tisse-trangen oftere melder sig, men også fordi der er noget, som skal skiftes en gang i mellem. Og når ja, de der cykelbukser med indbygget pude. Nuvel, det er meget rart med lidt ekstra polstring til de lange cykelture, men de er altså ikke indrettet til kvinder med menstruation.

Løsningen: Tja den skal du nok selv finde. En tampon og et par trusser uden syninger kan være løsningen. Måske du er mere til at anvende et bind, eller måske en menstruationskop. Der findes vist ikke en videnskabeligløsning på lige netop det problem.

Hvad siger videnskaben om Cykling, kvinder og cyklus?

Der findes uanede mængder af videnskabelig evidens for at primær dysmenorréh (bedre kendt som menstruationssmerter) mindskes ved motion (Amour M. et al., 2019; Carroquino-Garcia et al., 2019). Det giver mere velvære i kroppen og færre smerter. Det giver ny energi. Så selvom du er tung og træt i kroppen, mave og ryg gør ondt, og humøret er helt i bund, så drop ikke din cykling på trods af menstruation. Det giver færre smerter, det booster humøret og det er godt for dig. Måske er det tungt og drøjt at komme i gang, men hold ud – når først cyklen ruller, og du har fået gang i krop og ben, så slipper spændingerne og følelsen bliver bedre.  

Men præsterer jeg ikke dårligere, når jeg har menstruation?

Måske, men der er ingen videnskabelig evidens for, at menstruation påvirker præstationen nævneværdigt (Tsampoukos A. et al., 2010Wiecek M. et al., 2016). Der ses dog en tendens i litteraturen mod, at der sker mindre skade på musklerne målt ved Creatinin Kinase (et enzym som udskilles fra musklerne når de nedbrydes, som ved f.eks. træning) i den follikulære fase, og dermed er styrketræning måske bedst/mest effektivt i den første halvdel af menstruationscyklussen (Graja A. et al., 2020Oosthuyse T. et al., 2005).

Samtidig er der set en tendens til, at den Kardiorespiratoriske effekt (hjerte og lunger) i form af øget minutventilation er mindre i den luteale fase, hvor der ligeledes er målt højere kropstemperatur (Goldsmith E., 2020; Barba-Moreno L., 2019). Altså kan det måske forsigtigt antydes, at præstationen er bedre i den follikulære fase end i den luteale fase. Men overordnet set er konklusionen på de fleste studier, at forskellen i præstation ved eksempelvis cykling i de forskellige faser af en menstruation ikke er af nævneværdig betydning. 

Blodtab & Cykling

Som bekendt medfører menstruation blødning. I cykelsport er tab af blod ofte ligestillet med dårligere performance – eller måske nok nærmere er en høj hæmoglobin (blodprocent) ønskværdig for de fleste udholdenhedssportsfolk. Betyder det så, at du falder i hæmoglobin under en menstruation. Nej, ikke hvis du har en ganske almindelig menstruation og ellers er sund og rask, så skal du ikke bekymre dig om blodtab under menstruation. Blødningsmængden er ikke stor og har ingen påvirkning på din hæmoglobin (Keller M.F., 2019).  

Kvinde på cykel.

Afsted på cyklen kvinder

Så jo, kroppen kan føles tungere, men der er videnskabeligt ingen hindring for cykling. Faktisk nærmere tværtimod. Er kroppen træt og motivation lav, så tag en kort tur. Nyd at du kom afsted og glem at du måske ikke lige fik den træning, du havde planlagt. Måske bliver du endda mere motiveret undervejs, bliver mere frisk og får lyst til at fortsætte træningen. Find det der virker for dig og lad ikke din menstruation bestemme, hvornår du skal tage en tur på cyklen. Bonus er, at din irritation kan rases ud på cyklen – det giver efter lidt ekstra tråd i pedalerne. Landevejen er din, og der er ingen, som stiller “dumme spørgsmål”. Cykling, kvinder og cyklus – God tur på cyklen.