Indstilling Spinning Cykel

bikefit spinning

Bikefit på spinningscykel. Den kolde tid nærmer sig. Nogle cykelryttere fortsætter på landevejen igennem vinteren. Andre kører indendørs på banen. Mange rykker indenfor til spinning i fitnesscentrene eller arrangementer som Ørbike. I spinningssalen mødes det fantastiske mix af landevejsryttere, hardcore spinningsryttere og Hr. og Fru Danmark. Men hvordan indstiller man en spinningscykel korrekt, så skader undgås og komforten øges?

Mange cykelryttere og triatleter investerer i bikefit og får optimeret positionen i forhold til at undgå skader, øge komfort og mindske smerter. Men hvad med spinningscyklen? Mange bruger 2-3 timer om ugen på spinning. Over en vinter bliver det til 40-60 timer i spinningssadlen. Har du tænkt på indstilling af din cykel? Måske det var på tide at gå dit bikefit efter i sømmene?

3 kontaktpunkter til bikefit

Uanset om du cykler på landevej, mountainbike, banecykel eller spinning cykel har du 3 væsentlige kontaktpunkter med din cykel. Ved at have fokus på komfort og den korrekte ergonomi ved netop disse kontaktpunkter kan rigtig mange skader og smerter forebygges.

Styr

På en spinning cykel handler styret om stabilitet. Muligheden for at justere styret op og ned, samt frem og tilbage, muliggør at langt de fleste kan finde en passende position, ved indstilling af reach (afstanden frem og tilbage), samt drop (afstanden op og ned). Ved indstilling af styr bør man have særligt fokus på reach, da dette ofte udløser lænde- og sadelsmerter. Drop er særlig problematisk i forhold til smerter i ryg, skuldre og håndled. For begge mål gælder det, at det både kan være for meget og for lidt. Det handler om din personlige stabilitet, fleksibilitet og bikefit. Ingen ”one size fits all” her.

Sadel

Sadel er et meget personligt valg. De fleste som cykler på landevejen eller i skoven ville aldrig skifte sadel med kammeraterne. På trods af dette hopper mange gladeligt op på spinningssadler, som dagligt har flere forskellige brugere og for de fleste centres vedkommende bliver slidt skæve, inden de udskiftes. Ved at investere i en sadel, som passer helt perfekt til dig, og have din egen sadel og sadelbeslag med fra gang til gang, sikrer du at sadelvinkel, setback (hvor meget du sidder bag kranksættet) m.m. passer specifikt til dig og dit personlige bikefit. Korrekt sadelhøjde skal der selvsagt også tages hensyn til ligesom i ethvert andet bikefit.

Pedaler, sko & klampe

Valget af pedaler på en spinning cykel dikteres, som oftest af centeret, hvor du træner. Klamper og sko kan du dog selv påvirke, ved at købe dine egne sko og klamper, som passer til dine behov. Ville du låne et par løbesko, hvis du skulle på løbebånd eller medbringe dine egne? Korrekt støtte til foden, i form af såler og klamper med korrekt frigang, er ligeldes afgørende for køreoplevelsen. Problemer som sovende tæer, smerter i trædepuder og i værre tilfælde knæ- og hoftesmerter, påvirkes ofte af lånesko uden hensynstagen til lige netop dit bikefit. 

Bikefit af Spinning cykel

Hvis du har styr på ovenstående 3 kontaktpunkter, mindsker du risikoen for skader og skavanker på din spinningscykel. Skal du være helt sikker på at alt spiller, når du denne vinter hopper i spinningsskoene, er et bikefit og en korrekt indstilling af din personlige position igennem motion capture bikefit noget, vi hos Frank Institute of Sports stærkt anbefaler. Indstilling af Spinning cykel gør en forskel.