Trylledrik i cykling? Er ketoner det nye doping?

ketonester

Del 1

Under dette års Tour de France er flere internationale såvel som nationale medier begyndt at stille skarpt på brugen af ketoner i professionel cykling. Flere ryttere i feltet har i interviews med bl.a. DR og TV2 bekræftet brugen af ketoner, som en helt naturlig del af holdets ernæringsstrategi ligestillet med vitaminer og kulhydrater. Senest har Alaphilippe, iført den gule trøje, bekræftet at ketoner indgår i holdets kostplaner. Lance Armstrong fortalte i sin podcast under Tour de France, at han i sin aktive karriere eksperimenterede med præparatet. I vores egen lille andedam har Michael Mørkøv og Kasper Asgreen senest bekræftet, at de også anvender eller har anvendt ketonstoffer.

Ketoner er af flere medier blevet præsenteret som et nyt vidundermiddel i forhold til præstationsoptimering. Der henvises blandt andet til flere videnskabelige studier, som angiver at have påvist væsentlige præstationsfremmede effekter af netop keton-stoffer.

Med denne uges blog ønsker vi at stille skarpt på, hvad der er op og ned i forhold til ketoner og deres mulige præstationsfremmende effekter, samt hvorfor en stor grad af kildekritik er nødvendig, inden man korsfæster nutidens ryttere på fortidens doping-alter.

Hvad er ketoner helt simpelt?

Ketoner er et biprodukt af fedtforbrænding, som dannes naturligt i leveren og anvendes af kroppen som alternativ energikilde, når kulhydratdepoterne slipper op. I udholdenhedssport, som eksempelvis cykelsport, vil kroppen på et tidspunkt have opbrugt en så stor del af kulhydratdepoterne, at ketogenesen (dannelsen af ketoner) vil begynde. Altså begynder kroppen at anvende fedtdepoterne som energikilde i stedet for kulhydrat. De fleste kender denne fase som ubehagelig, da sukkerdepoterne bliver brugt op, og fedtforbrændingen skal tage over, hvorfor den velkendte fornemmelse af at “gå sukkerkold” opleves. Kroppen skal ganske enkelt omstilles til at køre på fedtforbrænding, og i mellemtiden er kroppen lav på energi. 

Ketoner findes i dag som tilskud i to forskellige former; salte eller ester. Den mest anvendte i udholdenhedssport er ester. Spørgsmålet er, hvorfor det så er blevet in at indtage keton ester i det professionelle felt? Ved at dykke ned i publicerede videnskabelige studier drages flere spændende delkonklusioner, som til dels forklarer dette.

Anvendelsen af keton ester formodes, jævnfør studierne, at sænke proteolysen (nedbrydningen af protein som bl.a. findes i musklerne), at øge glukogenese (evnen til at fylde musklernes depoter med sukker) og at øge insulinfølsomheden (mere effektiv optagelse af sukker fra blodet til musklerne) [1,2,3]. Altså, foreslår flere af de publicerede studier, at keton ester hjælper til mindre nedbrydning af musklerne, mindsket risiko for overtræning [1], bedre optagelse af kulhydrater (heraf mindsket restitutionstid) og populært sagt en længerevarende mere stabil præstation i udholdenhedssport.

Hvad siger videnskaben om ketoner?

Ved nærlæsning af publicerede studier findes dog flere relevante konklusioner, som vi hos Frank Institute of Sports mener, bør inddrages i debatten om ketoner og brugen af dette i professionel sport.

Det er muligt, at brugen af ketoner er præstationsfremmende i udholdenhedssport, men styrken af den nuværende forskning er endnu ikke voldsomt stor af følgende årsager:

1. Studierne er små og få.

De nuværende publicerede studier på området har relativt få testpersoner, hvorfor det er svært at generalisere resultaterne til en større gruppe. Studierne er ligeledes foretaget på atleter, som er vant til at træne, hvorfor effekten for den almene motionist ikke er påvist. Der foreligger ikke særligt mange studier på området, hvorfor den eksakte viden på området stadig er utilstrækkelig.

2. Studierne indeholder en stor grad af interessekonflikt.

I en del af de publicerede studier påpeges  “conflict of interest” imellem forfattere, tidsskrift, universitet samt producenten af kenton ester. 

3. Studierne er relativt nye og stoffet stadig ikke langtidstestet.

De sundhedsmæssige konsekvenser ved langtidsbrug af kunstige ketoner kendes endnu ikke. Ved en granskning af publicerede artikler, har vi ikke været i stand til at finde studier med længerevarende testforløb, hvor evt. bivirkninger til brugen af keton ester testes, hvorfor ketoner må anses at være et relativt uprøvet præparat.

Overordnet drager de videnskabelige artikler den konklusion, at der endnu ikke kan konkluderes noget endegyldigt om de længerevarende konsekvenser ved indtagelse af ketoner i kunstig form samt deres potentielt præstationsfremmende effekt.

Spørgsmålet er altså, hvorfor nogle af verdens største cykelhold anvender ketoner som en del af deres ernæringsstrategi, samt om keton estere egentligt giver en præstationsfremmende gevinst?

For at besvare dette fremhæver vi her et af studierne, som har været omtalt i flere medier: 400 meters forbedring ved 30 minutters kørsel på enkeltstartscykel. Dette skal ved en nærlæsning af studiet, dog tages med et gran salt, da studiet [4] påviser en forbedring på 411 +/- 162 meter hos 8 atleter (2 kvinder og 6 mænd) ved 30 minutters enkeltstart efter 1 times “steady state”-træning på 75% Wmax. Studiet påpeger en forbedring på gennemsnitligt 2% hos de 8 atleter. Altså, en ikke uvæsentlig forbedring. Dog er der stor forskel på den opnåede forbedring testpersonerne imellem, og antallet af deltagere er relativt begrænset.

Set ud fra publicerede studier kan ketoner muligvis have en præstationsfremmende effekt ved lavere intensitet samt øge restitutionen. Derved kan man populært sagt sige, at man med keton ester kan gemme på kulhydraterne og køre på ketonerne, indtil spurten skal sættes ind. Kulhydrater er en hurtig omsættelig energikilde, hvorfor denne er fordelagtig at anvende i finalen, hvor energi skal hurtig ud til musklerne. Det er som en hybridbil der gemmer på benzinen, til det virkelig skal gå stærkt. Flere uafhængige og større studier på området er dog nødvendige, inden der kan drages endelige konklusioner.

Læs med i del 2 hvor vi tager de sundhedsvidenskabelige briller på og diskuterer ketoner ud fra et lægefagligt perspektiv.

Kilder:
1. Proffé C. et al. (2019): Ketone Ester supplement blunts overreaching symptoms during endurance training overload.

2. Sansone M. et al. (2018): Effects of Ketone Bodies on Endurance Exercise.

3. Holdsworth D.A. et al. (2017): A Ketone Ester Drink Increases Postexercise Muscle Glycogen Synthesis in Humans.

4. Cox P.J. et al. (2016): Nutritional Ketosis Alters Fuel Preference and Thereby Endurance Performance in Athletes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.